De combisteamer: het beste van twee werelden

De professionele horecakeuken kan eigenlijk niet zonder een combisteamer. Deze combinatie tussen een oven en een stoomapparaat stelt jou als kok in staat je voedsel op bijna onbeperkte wijzen te bereiden. De combinatie van hete stoom en hete lucht betekent namelijk dat je altijd beschikt over de mogelijkheid je voedsel zo te bereiden dat het sappig en krokant is. Daarnaast is de combisteamer gemakkelijk in te stellen op verschillende programma’s waarbij je de verschillende functionaliteiten automatisch kunt afwisselen. Zo hoef jij slechts een tray voedsel in de combisteamer te schuiven waarna je het programma aanzet. Optimaal resultaat zonder enige inspanning. Wanneer je een combisteamer wilt gaan aanschaffen voor jouw keuken is het goed wat meer te weten over dit uitermate handige apparaat. In dit artikel vertellen we je graag meer.

Stoom en hetelucht: twee methoden van bereiden

Een professionele chef weet op welke manier hij of zij bepaalde ingrediënten het allerbest kan bereiden. Vaak is hiervoor een combinatie van methodes de beste route. Stoom en hetelucht zijn twee van de meest belangrijke technieken om voedsel te garen en te bereiden. Met stoom koken we het voedsel als het ware maar in plaats van het in een pan water te garen gebruiken we hiervoor stoom. Het voordeel dat stomen heeft boven koken in een pan water is dat bij het koken in een pan water veel van de smaak van het voedsel in het water trekt. Wil je bijvoorbeeld dus je groente garen met zoveel mogelijk behoud van smaak dan is stomen een betere optie dan koken. Een andere manier om voedsel te garen is het gebruik van hete lucht in een oven. Bij het gebruik van hetelucht echter, droogt het voedsel ook een beetje uit. Soms is dit gewenst, zoals wanneer we op zoek zijn naar een krokant jasje maar soms raakt voedsel ook uitgedroogd in de heteluchtoven waardoor het minder lekker wordt.

De combisteamer: bereiden zonder omkijken 

De combi steamer is een uitermate slimme oplossing die het beste van beide van deze technieken combineert in één apparaat. Door stoom in te zetten wanneer behoud van vocht en sappigheid gewenst is en hetelucht in te zetten wanneer het uitdrogen of krokanter maken van voedsel de bedoeling is, kun je met de combi steamer alle kanten op om het perfecte resultaat te bereiken. Doorgaans beschikt de moderne combisteamer over vooraf ingestelde programma’s waarmee de juiste hoeveelheid stoom gecombineerd kan worden met een bepaalde tijd in de oven.

HorecaRama | Alles voor de horeca

Een combisteamer aanschaffen: waar let je op?

Bij de aanschaf van een combisteamer is het goed je van tevoren af te vragen hoe vaak je het apparaat zal gaan gebruiken en hoe groot de hoeveelheden voedsel zijn die je er dagelijks in wilt bereiden. Dit zal namelijk van invloed zijn op het formaat van de combi steamer. Aangezien combisteamers vandaag de dag beschikbaar zijn in uitvoeringen die voorzien zijn van de laatste technologische snufjes is het ook goed je af te vragen In hoeverre deze voor jou van toepassing zullen zijn. gebruik je het apparaat intensief en voor veel verschillende gerechten kies dan voor meer technologische mogelijkheden. Denk je dat het gebruik van jouw combisteamer redelijk beperkt zal zijn neem dan een goedkopere optie.